28. prosince 2011

Puy St. Vincent - recenze střediska

Na testdrive střediska Puy St. Vincent jsme vyrazili v  prosinci 2011 během pobytu v Risoulu na festivalový jízdě Big Snow Jam.  V předvánočním termínu bylo slunečno, pět čísel čerstvého sněhu a  slyšeli jsme, že Saint Vicent nabízí zajímavé terény pro freeride a z menších ski areálů ve Francii má nejvíc bonusů: boardercross a dva snowparky! Další moudro bylo, že díky výhodné poloze v "lavóru blízko ledovců" se  v "PSV" sníh drži až do května.

Update: 1) Mrkni na Big Snow Jam videoreport z Puy St. Vincent z 02/2012. Jsou tam záběry celého ski areálu z lanovky i z padáku.
2) Aktuální počasí a webkamera Puy St. Vincent
3) Jarní prázdniny 2013 si můžeš užít na Big Snow Jam Valentine v Puy St. Vincent


Do Puy Saint Vincent je to ze známějšího Risoulu necelých 30km cesty. Projeli jsme Guillestre a kousek za La Roche-de-Rame jsme odbočili na Valloiuse a pak nahoru do Puy St. Vincent. Mohli jsme zaparkovat v 1400 metrech u šestisedačky de Prés, v 1600 metrech u lanovky La Bergerie ale zajeli jsme ještě malinko výš a zaparkovali v 1800 u residencí Parc aux Etoiles a Dame Blanché. Přijemné bylo, že jsme stáli jen 100 metrů od sjezdovky a po pár obloučcích byli u kasy. Jednodenní permice stojí 29 eur. Kousek od kasy jsou restaurace a lyžařské školy, klasika. 
Puy St. Vincent působí na první dojem rakouským dojmem. Nové lanovky, běžící pásy, turnikety, a mezi 1400 a 1800m spousta sněžných děl.
Cesta z Risoulu do Puy St. Vincent

Cestou na horní stanici sedačky La Bergerie, mě příjemně překvapila šířka sjezdovky. červený super G svah, podobně jak z Shuttdorfu v Zell am See. Lanovka byla celkem rychlá a v 1900 m.n.m se nám otevřel kotel sněhu. Doslova. 
Puy Saint Vincet je půlkruhový masiv od 1900 do 2800m.n.m obsluhovaný moderními lanovkami
Čtyřsedačky a šestisedačky umožňují přístup k minimálně 3 kilometrům čtverečním freeride terénu. Přibližně 80km sjezdovek různých obtížností samozřejmě zabírá jen menšinu z plochy "lavóru", ve kterém se středisko nachází.  Skiareál Puy Saint Vincent mi připomněl pocity z první návštěvy v Deer Valley v Utahu. Tenkrát taky všichni říkali, že je to nicmoc a dodnes vzpomínám na skvělý pojezdy pávě v Deer Valley, USA. 
I přes menší katalogový počet kilometrů je středisko velké a 7 lanovek nabízí přístup k  velkému množství freeride terénů. Puy St. Vincent má co nabídnout začátčníkům i pokročilým freeriderům 
Lanovka Les Lauzes a pohled na sjezdovku Marmotes
La Pendine 2700 m.n.m.  Černá sjezdovka Carmen nám dala zabrat.

Sjezdovky v Puy St. Vincent

Z La Bergerie  jsme ještě vyjeli o patro výš a sjeli vysluněnou červenou Marmottes . Líbila se nám a tak jsme ji dali jěště jednou, a cestou jsme minuli Snowpark a dráhu na Boardercross
Další moderní šestisedačka La Pendine nás vyvezla do 2700 m. Nahoře mírně foukalo, a až tam mi došlo, že celé středisko Puy St. Vincent je okolními vysokými masivy chráněno před větrem
Trochu poznat by to mohlo být z fotky těsně pod vrcholem. Z La Pendine vede celkem brutální černá Carmen. Dali jsme ji na dva razy  a vrátili se nahoru pro nášup. Červená Grand Combe byla pohodová a tak jsem si střední oblouk po sjezdovce rád zpestřil podlanovkovými cuty s boulemi a posledních 700m už úplně off piste. La Pendine bych vydržel jezdit celé odpoledne ale museli jsme jít testnout další svahy. 
Zamířili jsme na zbrusu novou lanovku Rocher Noir.Mohla se klidně jmenovat Rocher Noir Express, kilometr nahoru jsme ujeli bleskurychle. Z horní stanice se nám naskytl  úžasný pohled na okolní sluncem zalité masivy. Ještě větší požitek byl 1100 metrů dlouhý freeride pod lanovkou, moh sem si vybrat z 300 metrů širokýho fun fieldu a tak jsem skákal skočky, objížděl smrčky a dal i pár delších oblouků big mountain style. Krása.


Rocher Noir
Rocher Noir je nejlepší lanovka ve středisku. Vpravo černá sjezdovka, vlevo červená a úžasnej freeride field uprostřed.

Nemoh jsme se nesmát, když jsem si vzpomněl na "celkem fajn" freeride před pár dny v Risoulu, kde sem kvůli 10 obloučkům šlapal 15 minut v lyžákách do kopce jak horská koza.  Zpět do Puy St. Vincent. Po několika jízdách na Rocher Noir mi bylo jasné, že jen několik stačit nebude. Už se těším na únorový Big Snow Jam - Love 2 Ride, který proběhne od 10. do 19.2. právě tady.  


Super G červená Coqs
Orgasmickou Rocher Noir se ale nabídka srandy na sněhu nevyčerpala. Mohli jme zajezdit na dlouhých červených a modrých od lanovky La Crete des Bans, ale protože čas tlačil vrátili jsme se na lanovku Les Lauzes a dali krásnou dvoukilometrovou červenou Cloqs z 2600 do 1600 metrů. Carving. Střední oblouk. SmoothieJe fakt, že i francouzi sem a tam umí sjezdovku dobře upravit. U Coqs jsem to ocenil. Přece jen tenhle sjezd si zaslouží denní péči. Né každé středně velké středisko má takovýto vytříbený super G svah. Požitek pokračuje. Žádné překážky. Žádní narušitelé krojené stopy. Žádná žabí stehýnka ani senilní slimáci. Napadlo mne, že je vážně dobře, že Puy St. Vincent není jak Val Thorans nebo Les 2 Alpes, kde po nejlepších sjezdovkách sjíždí odpoledne 300 lidí za minutu na cestě domů.  Coqs byla nádhera, takže jsem automaticky dal to samé znovu.
 


Freeride v lese v Puy St. Vincent

Freeride v Saint Vincent

Po dalším kilometru už nohy byly dost cítit a tak jsem zastavil a  dostal nápad s offroad testem místních porostů. Into the wild!  Nápad to nebyl nejlepší....Les byl hustší než se mohlo zvenku zdát a bez helmy jsem původně moc dlouho štěstí pokoušet nechtěl. Nakonec nezbylo než projet na Bois de Coqs, což byla mírnější červená asi tak o šest hektarů lesa dál, asi ideální učební svah v dálce přes 2 a půl kilometru. V lesíku by určitě šlo natočit fajn freeride video. Ale to jen nápad off topic.

V lesíku mi celkem vyhládlo a po občerstvení za 5 eur (twix + orange juice) jsem začal hledat druhou polovinu testovací výpravy. Měli jsme štěstí, že jsme se potkali hned u spodní stanice lanovky La Bergerie. Menší střediska mají přece jen v tomto ztrácení a nacházení výhodu, což můžou ocenit rodiny i školní skupiny.

Ps. Lanovek je 7 a všechny alespoň čtyřmístné - mapa je starší než realita
Pojďme shrnout přednosti a nedostatky střediska
+ středisko bez front, odpoledních "rush hours" a úzkých logostických míst
+ spousta volného terénu
+ možnosti pro freeride
+ široké červené a modré sjezdovky 
+ výhled na okolní masivy
+ moderní lanovky
+ rakouský styl za francouzské peníze
- 75 km sjezdovek může pro někoho být na týden málo
- pouze jeden snowpark a jedna dráha na boardercross
- méně půjčoven a obchodů se sportovním vybavením
- vysoké okolní masivy v odpoledních hodinách stíní některé sjezdovky



Osobně jsem byl střediskem Puy St. Vincent příjemně překvapen a v nejednom směru mi vyhovovalo více než známější Risoul. Těším se až si tady zase zajezdím 10.-19. února na Big Snow Jam - Love 2 Ride.


Jako bonus ještě pár fotek residencí Dame Blancé a Parc aux Etoiles
Apartmány jsou přímo u sjezdovek v nadmořské výšce 1800 m.n.m.

Sauna v residenci Dame Blanché v Puy St. Vincent




Národní park Les ecrins leží přímo "naproti"

Žádné komentáře:

Okomentovat